2014-10-14

BENDROJO PLANO STEBĖSENOS DARBŲ EIGA PRISTATYTA SUINTERESUOTAI VISUOMENEI

Šiuo metu baigiama rengti Klaipėdos miesto bendrojo plano stebėsenos už 2007-2013 metus ataskaita. Savivaldybės specialistai, norėdami supaprastinti pasiūlymų teikimo procesą ir paskatinti aktyvesnį miestiečių dalyvavimą, sudarė sąlygas pastabas dėl dabartinio bendrojo plano bei jo sprendinių įgyvendinimo teikti internetu. Taip pat buvo organizuoti ataskaitos rengėjų ir suinteresuotų visuomenės grupių susitikimai. Pirmasis toks renginys įvyko rugsėjo 23 d. Klaipėdos pramonininkų asociacijos ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) iniciatyva.


Pagrindinis susitikimo tikslas – supažindinti verslo organizacijų atstovus su pasiūlymų vykdomai Klaipėdos miesto bendrojo plano stebėsenai teikimo tvarka bei aptarti stebėsenos darbų svarbą Klaipėdos miesto planavimo darbuose ir reikšmę ateityje numatomų teritorijų planavimo dokumentų rengimui. Renginio metu susirinkusiesiems buvo pristatyti šiuo metu vykdomi ar numatomi vykdyti miesto bendrojo plano atnaujinimo darbai, aptartos aktualios Klaipėdos miesto raidos tendencijos, diskutuota įvairiais miesto plėtros koordinavimo ir planavimo klausimais.

Pagrindinis renginio akcentas buvo Klaipėdos miesto raidos 2007–2013 metais apžvalga, kurią pristatė bendrojo plano stebėsenos ataskaitos rengėjų (UAB „Sweco Lietuva“) atstovas vyriausias architektas Mindaugas Pakalnis. Jis akcentavo, kad nors paskutiniais dešimtmečiais gyventojų skaičius mieste sumažėjo, Lietuvos miestų raidos kontekste Klaipėdos situacija nėra labai bloga. Tačiau siekiant išvengti nepalankių raidos tendencijų tolesnio progresavimo, reikia pasirinkti tinkamą miesto vystymo strategiją. Pastaroji turėtų būti orientuota ne tik į neigiamų demografinių procesų stabilizavimą, bet ir į „socialinio klimato“ mieste gerinimą, mažinant gyvenimo kokybės skirtumus tarp skirtingų miesto dalių. Pavyzdžiui, šiuo metu besiformuojantis atotrūkis tarp šiaurinės ir pietinės miesto dalies ateityje gali nulemti socialinių problemų paaštrėjimą pastarojoje – šio proceso užuominos pastebimos analizuojant gyventojų amžių, išsilavinimo lygį, nusikalstamų veikų sklaidą mieste. Gyvenamosios aplinkos mieste nuosmukį veikia ir gyventojų migracija į priemiestines zonas. Todėl viena iš kertinių miesto vystymo strategijos sričių turėtų būti būsto politika, orientuota ne tik į individualaus, bet ir į nuomojamo būsto (ypač pirmojo būsto jaunoms šeimoms) plėtrą mieste.

Klaipėdos urbanistinės struktūros formavimo principai (iš M. Pakalnio pristatymo)

Pasak M. Pakalnio, Klaipėdos miesto raidos apžvalga parodė, kad ateityje skirtingoms miesto dalims – centrui, miegamiesiems rajonams ir priemiesčiams – galėtų būti taikomi individualūs vystymo scenarijai, pagal juose dominuojančias problemas ir susiklosčiusį užstatymo charakterį. Kartu UAB „Sweco Lietuva“ vyr. architektas pabrėžė, kad miesto vystymasis yra neatsiejamas nuo uosto veiklos, todėl yra būtina pasiekti susitarimą tarp miesto bendruomenės ir uostą administruojančių organizacijų dėl bendros miesto teritorijos plėtojimo koncepcijos, kurioje būtų suderinti abiejų pusių poreikiai. Vienas iš interesų derinimo būdų – decentralizuotos koncentracijos principu besiremiančios policentrinės miesto struktūros formavimas. Kaip pažymėjo M. Pakalnis, tokiu keliu būtų galima ne tik koordinuotai stiprinti esamus ir vystyti naujus paslaugų centrus mieste, bet ir užtikrinti miesto bendruomenei skirtų viešųjų erdvių prie vandens telkinių formavimą.

Įvykęs Klaipėdos miesto savivaldybės specialistų, stebėsenos ataskaitos rengėjų ir suinteresuotos visuomenės susitikimas yra pirmas tokio pobūdžio renginys. Jo metu nutarta, kad vieši aptarimai, kuriuose būtų pristatoma miesto vystymui ir planavimui aktuali informacija, bus rengiami ir toliau. Todėl, apibendrinus iki 2014-09-30 gautus visuomenės pasiūlymus ir parengtus Klaipėdos miesto bendrojo plano stebėsenos ataskaitą už 2007–2013 metus, bus organizuojamas viešas pristatymas ir diskusija. Apie numatomo renginio datą ir vietą bus pranešta šiame tinklaraštyje ir savivaldybės internetiniame puslapyje.

Urbanistikos skyriaus informacija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą